Om Marrakech Design

Marrakech Design är ett svenskt företag som specialiserar sig på s.k. cementkakel, till vardags ofta kallat ”marockanskt kakel”. Den tekniska benämningen är torrpressade cementplattor (eller betongplattor). Produktionen sker enligt en hantverksmässig metod som utvecklades i södra Frankrike under slutet av 1800-talet. Idag är Marocko och Vietnam centrum för denna tillverkning.

Marrakech Design grundades 2006 efter att vi under ett antal resor till Marocko upptäckt skönheten och mångsidigheten hos dessa fantastiska plattor. Till en början fokuserade vi på klassiska arabiska och franska mönster där vi anpassade färgvalet till vår skandinaviska smak.

Relativt snart började vi dock fundera på att kombinera det traditionella materialet och produktionsprocessen med modern och samtida design. Det borde bli ett spännande möte. Sagt och gjort – under 2010 lanserade vi vårt första designsamarbete, med Mats Theselius, en av Sveriges absolut främsta formgivare. Den första kollektionen ”Raval” blev en omedelbar succé och vann designpris hos både Residence och Elle Interiör.

I februari 2012 presenterade vi vårt andra designsamarbete, nu med de prisbelönta Stockholms-arkitekterna Claesson Koivisto Rune. Kollektionen kallad ”Casa Dandelion Stone” fick ett varmt mottagande inte minst internationellt och har förärats flera designpriser, viktigast av dem Elle Deco International Design Award i Milano 2013. ”Dandelion” har blivit vad som måste betraktas som en modern design ikon.

Dessa kollektioner har följts av flera nya: ”Kelim”-serien av Mats Theselius (Goose-eye, Herringbone, Hook och Woody), därefter ”Bow, Kimono, Lily, Moonrise och Orchard” av Claesson Koivisto Rune och så helt nyligen ”Nya Raval” av Mats Theselius.

Vi arbetar även tillsammans med Marrakech-baserade Popham design som har tagit fram en omfattande egen linje av marockanska cementplattor.

Större referensobjekt med våra plattor inkluderar bland annat MTG:s huvudkontor (Stockholm), de flesta av stenugnsbageriet Fabriques butiker (Stockholm och London), Scandic Grand Central Hotel (Stockholm), Cultur Vinbar (Stockholms Gamla Stan), Stadshotellet i Varberg, Hotel Haymarket (Stockholm) , Aesop store (Covent Garden, London), Hunter Boots flagship store (Regent Street, London), Rio Tintos huvudkontor (St James, London).