Frågor gällande marknadsföring vänligen kontakta: inga-lill@ovin.se

Önskar du högupplösta bilder? Välkommen att kontakta info@marrakechdesign.se

Övriga frågor, vänligen kontakta: info@marrakechdesign.se


 

Cementkakel design av Claesson Koivisto Rune för Marrakech Design vinner mål om upphovsrätt.

Stockholms Tingsrätt har i en nyligen avkunnad dom dömt ett företag som sålt piratkopior av cementkaklet ”Dandelion” för intrång mot upphovsrätten.

Designkaklet Dandelion har skapats av den välkända trion Mårten Claesson, Eero Koivisto och Ola Rune på uppdrag av Marrakech Design och rönt stor uppmärksamhet över hela världen. Dandelion har genom sin särpräglade utformning och design tilldelats en rad priser såsom Floor Covering of the Year 2013 (Elle Deco International Design Award), Årets Mönster 2012 (tidskriften Residence, Sverige) samt Årets Golv 2013 (Elle Interiör, Sverige). Media har tävlat om att lovorda kaklet och det är mycket efterfrågat inte minst bland arkitekter och utomlands.

Dandelions framgångar uppmärksammades av ägarna till Tiles R Us – ett företag i Malmö som sålde kakel till lågpris. Dessa köpte in kopior av Dandelion som man sedan sålde till halva priset. Trots flera uppmaningar från Marrakech Design att detta var olagligt fortsatte försäljningen.  Marrakech Design vände sig därför till Rättighetsalliansen, en på upphovsrätt specialiserad juristfirma, som efter en utredning polisanmälde intrången och vid den efterföljande husrannsakan beslagtogs bland annat 20 ton piratkopior.

Domstolen dömde ägarna till Tiles R Us till villkorlig dom, dagsböter, skadestånd, förverkande samt att svara för huvuddelen av alla rättegångskostnader. Dessutom beslagtogs hela lagret på 20 ton kakel och ett vite på 200 000 kr hotar om intrången fortsätter.

Inga-Lill Ovin – en av grundarna till Marrakech Design: ”Vi är mycket glada att vi nu av domstol fått bekräftat att Dandelion är en unik design och att domstolen genom sin dom beivrat intrånget i upphovsrätten. Detta är en viktig dom inte bara för Marrakech Design utan för hela designvärlden.”


P U B L I C E R A T